Nieuws

11 november 2018

We vieren 400 jaar Dordtse synode!

Het was een feestelijk gezicht daar aan de Bomkade in Dordrecht op 11 november 2018. Een grote groep 'broeders' uit het hele land begroette daar een delegatie remonstranten. Voor de gelegenheid waren zij gekleed in 17e eeuwse kledij. Een bont gezelschap, begeleid door 17e eeuwse fluitmuziek Gezamenlijk wandelden zij naar de Grote Kerk lopen waar deze presentatie rond de akte van Cessatie ten gehore werd gebracht.

Gezamenlijke eredienst
Na deze plechtigheid volgde een eredienst in deze kerk, die was georganiseerd door de Grote Kerk gemeente Dordrecht en de Remonstrantse gemeente Dordrecht. Aanleiding was dat het in november 2018 exact 400 jaar geleden is dat de Synode in Dordrecht bijeen werd geroepen. De plek waar de synode werd geopend – de Grote Kerk of OLV Kerk – bestaat nog steeds. Met elkaar willen we laten zien dat de Remonstranten er nog steeds zijn en dat het anno 2018 wel mogelijk is om samen te geloven, elkaar de vrijheid te gunnen om anders te denken en dat wij verdraagzaam naar elkaar kunnen luisteren zonder vooroordeel.

Festiviteiten 2019
Deze 11e november 2018 is de voorbode van diverse festiviteiten die in 2019 plaatsvinden. Want werden in 1618 de Remonstranten verbannen uit de Republiek, in het najaar van 1619 ricthten zij in Antwperpen een broederschap op om elkaar tot steun te zijn: het begin van de Remonstrantse Broederschap.

Wat je allemaal kunt verwachten in 2019, lees je in dit programma dat is samengesteld door een speciale commissie.

Zoetermeer
Ook Zoetermeer viert mee. Op vrijdag 8 maart 2019 kunt u de vertelvoorstelling 'Zit er nog rek in?' bijwonen. Acteur Marijke Broekhuijsen schreef de vertelvoorstelling waarin ze ingaat op de vraag of het nog wel de moeite waard is om vandaag de dag aandacht te schenken aan Jacobus Arminius, de geestelijk vader van de remonstranten. De man die stelde dat alles ter discussie moet kunnen staan.

In de voorstelling wordt u meegenomen in geschiedenis, vertelling en muziek. Reserveert u deze avond alvast in uw agenda!


Terug
  Meer informatie     ANBI-register Doopsgezinde Gemeente Zoetermeer
 
  inloggen  disclaimer
 
 
     
   
  © 2020 vcgz.nl