Agenda

17 juni 2019, 20:00 uur

Grote denkers van de 20e eeuw (Leeskring over hedendaagse filosofie) - Simone Weil

Adventskerk, Julianalaan 3, Zoetermeer

In elke boekhandel vind je tegenwoordig een tafel met filosofische boeken. Filosofie is populair. Maar wie waren de grote filosofen? Deze cursus is een kennismaking met de grote denkers van de 20e eeuw. De deelnemers ontvangen een syllabus met thuis te lezen teksten. Naast losse stukken over de grote denkers bevat de syllabus een groot deel van De existentialisten van Sarah Bakewell (Ten Have 2016). Bakewells boek vertelt het verhaal van de filosofen vanuit de tijd waarin ze leefden: het Interbellum, de Tweede Wereldoorlog, de Koude Oorlog en de bevlogen jaren zestig. Het biedt naast een filosofiegeschiedenis dus ook een portret van de 20e eeuw.

17 juni: Simone Weil
Ze wordt in het boek van Sarah Bakewell over De existentialisten slechts even genoemd: Simone Weil (1909-1943). Ze verdient meer aandacht. Deze briljante Française uit een Joods gezin studeerde filosofie. Ze was heel radicaal en gevoelig en was gefascineerd door het marxisme en de christelijke mystiek. Ze werkte zij aan zij met fabrieksarbeiders. Empathie was bepalend voor haar leven en denken. ‘Zwaartekracht’ staat in haar denken voor de natuurlijke wereld waarin de verhoudingen tussen mensen en tussen mens en wereld worden bepaald door de natuurwetten. ‘Genade’ doelt op het doorbreken van Gods liefdevolle aanwezigheid in het leven, wat niet door mensen kan worden afgedwongen of voorbereid, maar uiteindelijk alleen te ontvangen is.

Data: keuze uit middagkring of avondkring (voor elke bijeenkomst lezen de deelnemers thuis een gedeelte uit de syllabus) 

Tijd: 15.00 uur of 20.00 uur
Plaats: Adventskerk, Julianalaan 3, Zoetermeer
Kosten: 5,00 euro per bijeenkomst voor niet-leden, gratis voor leden en donateurs
Informatie en opgave: Karl van Klaveren, tel. 06-11041992, die u ook per e-mail de syllabus met teksten zal toesturen die vooraf worden gelezen


Terug
  Meer informatie     ANBI-register Doopsgezinde Gemeente Zoetermeer
 
  inloggen  disclaimer
 
 
     
   
  © 2019 vcgz.nl