Agenda

20 mei 2019, 20:00 uur

Grote denkers van de 20e eeuw (Leeskring over hedendaagse filosofie) - De Beauvoir en Merleau-Ponty

Adventskerk, Julianalaan 3, Zoetermeer

In elke boekhandel vind je tegenwoordig een tafel met filosofische boeken. Filosofie is populair. Maar wie waren de grote filosofen? Deze cursus is een kennismaking met de grote denkers van de 20e eeuw. De deelnemers ontvangen een syllabus met thuis te lezen teksten. Naast losse stukken over de grote denkers bevat de syllabus een groot deel van De existentialisten van Sarah Bakewell (Ten Have 2016). Bakewells boek vertelt het verhaal van de filosofen vanuit de tijd waarin ze leefden: het Interbellum, de Tweede Wereldoorlog, de Koude Oorlog en de bevlogen jaren zestig. Het biedt naast een filosofiegeschiedenis dus ook een portret van de 20e eeuw.

20 mei: De Beauvoir en Merleau-Ponty
Simone de Beauvoir was de levensgezel en filosofische kompaan van Sartre. Ze was echter ook een zelfstandig denker die het existentialisme toepaste op het leven van vrouwen. Ze dacht gebalanceerder dan Sartre. Ze lijkt daarin op Maurice Merleau-Ponty (1908-1961), een van de fenomenologische vrienden uit de kring rond de ‘filosofische sterren’ Sartre en De Beauvoir. Hij was de ‘danser’ van het gezelschap die altijd zijn ‘cool’ behield. Merleau-Ponty zette op verdienstelijke wijze de ervaring van het lichaam en de waarneming op de agenda van de hedendaagse filosofie. Hij zette daarmee het werk van zijn leermeester Edmund Husserl voort, wiens nagelaten geschriften in de oorlog in België terechtkwamen door toedoen een Vlaamse priester.

Data: keuze uit middagkring of avondkring (voor elke bijeenkomst lezen de deelnemers thuis een gedeelte uit de syllabus) 

Tijd: 15.00 uur of 20.00 uur
Plaats: Adventskerk, Julianalaan 3, Zoetermeer
Kosten: 5,00 euro per bijeenkomst voor niet-leden, gratis voor leden en donateurs
Informatie en opgave: Karl van Klaveren, tel. 06-11041992, die u ook per e-mail de syllabus met teksten zal toesturen die vooraf worden gelezen


Terug
  Meer informatie     ANBI-register Doopsgezinde Gemeente Zoetermeer
 
  inloggen  disclaimer
 
 
     
   
  © 2019 vcgz.nl