Agenda

8 april 2019, 20:00 uur

Grote denkers van de 20e eeuw (Leeskring over hedendaagse filosofie) - Van Buber tot Derrida

Adventskerk, Julianalaan 3, Zoetermeer

In elke boekhandel vind je tegenwoordig een tafel met filosofische boeken. Filosofie is populair. Maar wie waren de grote filosofen? Deze cursus is een kennismaking met de grote denkers van de 20e eeuw. De deelnemers ontvangen een syllabus met thuis te lezen teksten. Naast losse stukken over de grote denkers bevat de syllabus een groot deel van De existentialisten van Sarah Bakewell (Ten Have 2016). Bakewells boek vertelt het verhaal van de filosofen vanuit de tijd waarin ze leefden: het Interbellum, de Tweede Wereldoorlog, de Koude Oorlog en de bevlogen jaren zestig. Het biedt naast een filosofiegeschiedenis dus ook een portret van de 20e eeuw.

8 april: Van Buber tot Derrida
Levinas is een filosoof die aandacht verdient. Net als Heidegger heeft hij grote invloed uitgeoefend op latere denkers door zijn volstrekt andere benadering van filosofie. De samenhang met het jodendom is interessant. Het boek Genesis zegt dat ‘het niet goed is dat de mens alleen is’. Zo kwam Martin Buber (1878-1965) tot zijn dialogische filosofie van Ich und Du. Joodse filosofen zoals Buber en Levinas, maar ook Jacques Derrida (1930-2004) en Hans Jonas (1903-1993) zijn sterk beďnvloed door deze typisch joodse dialogische manier van denken, waarin ‘verantwoordelijkheid’ centraal staat.

Data: keuze uit middagkring of avondkring (voor elke bijeenkomst lezen de deelnemers thuis een gedeelte uit de syllabus) 

Tijd: 15.00 uur of 20.00 uur
Plaats: Adventskerk, Julianalaan 3, Zoetermeer
Kosten: 5,00 euro per bijeenkomst voor niet-leden, gratis voor leden en donateurs
Informatie en opgave: Karl van Klaveren, tel. 06-11041992, die u ook per e-mail de syllabus met teksten zal toesturen die vooraf worden gelezen


Terug
  Meer informatie     ANBI-register Doopsgezinde Gemeente Zoetermeer
 
  inloggen  disclaimer
 
 
     
   
  © 2019 vcgz.nl