Agenda

18 maart 2019, 15:00 uur

Grote denkers van de 20e eeuw (Leeskring over hedendaagse filosofie) - ‘Kehre’ van Heidegger en ...

Adventskerk, Julianalaan 3, Zoetermeer

In elke boekhandel vind je tegenwoordig een tafel met filosofische boeken. Filosofie is populair. Maar wie waren de grote filosofen? Deze cursus is een kennismaking met de grote denkers van de 20e eeuw. De deelnemers ontvangen een syllabus met thuis te lezen teksten. Naast losse stukken over de grote denkers bevat de syllabus een groot deel van De existentialisten van Sarah Bakewell (Ten Have 2016). Bakewells boek vertelt het verhaal van de filosofen vanuit de tijd waarin ze leefden: het Interbellum, de Tweede Wereldoorlog, de Koude Oorlog en de bevlogen jaren zestig. Het biedt naast een filosofiegeschiedenis dus ook een portret van de 20e eeuw.

18 maart: ‘Kehre’ van Heidegger en Levinas
Heidegger trekt zich na zijn foute keuze in 1933 terug in zijn hut. In een ‘ommekeer’ (Kehre) verlaat hij de filosofie van de ‘vastbeslotenheid’. Hij benadrukt nu het ‘(los)laten’ (Gelassenheit) en de activiteit van het Zijn zelf. Zijn filosofie wordt mystieker. De late Heidegger legt verbindingen tussen denken en dichten, maar ook tussen denken en danken. In een beroemde toespraak over techniek bekritiseert hij het verwoestende karakter van het ‘ego cogito’ van Descartes, dat alles tot ‘bestand’ maakt en objectiveert. Ook de joodse filosoof Emmanuel Levinas (1906-1995) neemt afscheid van het ‘denkend ik’ van de westerse filosofie en kiest voor een radicale oriëntatie op ‘de ander’. Hij doet dat mede uit weerzin tegen Heideggers zijnsdenken en vanuit zijn ervaringen als jood in de oorlog.

Data: keuze uit middagkring of avondkring (voor elke bijeenkomst lezen de deelnemers thuis een gedeelte uit de syllabus) 

Tijd: 15.00 uur of 20.00 uur
Plaats: Adventskerk, Julianalaan 3, Zoetermeer
Kosten: 5,00 euro per bijeenkomst voor niet-leden, gratis voor leden en donateurs
Informatie en opgave: Karl van Klaveren, tel. 06-11041992, die u ook per e-mail de syllabus met teksten zal toesturen die vooraf worden gelezen


Terug
  Meer informatie     ANBI-register Doopsgezinde Gemeente Zoetermeer
 
  inloggen  disclaimer
 
 
     
   
  © 2019 vcgz.nl