Agenda

21 januari 2019, 15:00 uur

Grote denkers van de 20e eeuw (Leeskring over hedendaagse filosofie) - Heidegger en zijn kring

Adventskerk, Julianalaan 3, Zoetermeer

In elke boekhandel vind je tegenwoordig een tafel met filosofische boeken. Filosofie is populair. Maar wie waren de grote filosofen? Deze cursus is een kennismaking met de grote denkers van de 20e eeuw. De deelnemers ontvangen een syllabus met thuis te lezen teksten. Naast losse stukken over de grote denkers bevat de syllabus een groot deel van De existentialisten van Sarah Bakewell (Ten Have 2016). Bakewells boek vertelt het verhaal van de filosofen vanuit de tijd waarin ze leefden: het Interbellum, de Tweede Wereldoorlog, de Koude Oorlog en de bevlogen jaren zestig. Het biedt naast een filosofiegeschiedenis dus ook een portret van de 20e eeuw.

21 januari: Heidegger en zijn kring
Husserls meest eigenzinnige leerling was Martin Heidegger (1889-1976). Hij herinnerde de filosofie aan de verwondering over Ďhet Zijní (Sein). Voor de mens gebruikte hij de naam Dasein, wat Ďer-Zijní betekent. Hij trok zich graag terug in een hut in het Zwarte Woud. Zijn joodse leerling (en latere minnares) Hannah Arendt (1906-1975) was aanvankelijk lyrisch over Heidegger, maar werd steeds kritischer vanwege zijn affiniteit met de naziís. Ook zijn filosofische kameraad Karl Jaspers (1883-1969) vervreemdde van door dit incident van Heidegger en ging zijn eigen weg.

Data: keuze uit middagkring of avondkring (voor elke bijeenkomst lezen de deelnemers thuis een gedeelte uit de syllabus)
Tijd: 15.00 uur of 20.00 uur
Plaats: Adventskerk, Julianalaan 3, Zoetermeer
Kosten: 5,00 euro per bijeenkomst voor niet-leden, gratis voor leden en donateurs
Informatie en opgave: Karl van Klaveren, tel. 06-11041992, die u ook per e-mail de syllabus met teksten zal toesturen die vooraf worden gelezen


Terug
Meer informatie   ANBI-register Doopsgezinde Gemeente Zoetermeer
inloggen disclaimer
© 2019 vcgz.nl