Agenda

19 november 2018, 20:00 uur

Grote denkers van de 20e eeuw (Leeskring over hedendaagse filosofie) - Van positivisme tot Popper

Adventskerk, Julianalaan 3, Zoetermeer

In elke boekhandel vind je tegenwoordig een tafel met filosofische boeken. Filosofie is populair. Maar wie waren de grote filosofen? Deze cursus is een kennismaking met de grote denkers van de 20e eeuw. De deelnemers ontvangen een syllabus met thuis te lezen teksten. Naast losse stukken over de grote denkers bevat de syllabus een groot deel van De existentialisten van Sarah Bakewell (Ten Have 2016). Bakewells boek vertelt het verhaal van de filosofen vanuit de tijd waarin ze leefden: het Interbellum, de Tweede Wereldoorlog, de Koude Oorlog en de bevlogen jaren zestig. Het biedt naast een filosofiegeschiedenis dus ook een portret van de 20e eeuw.

19 november: Van positivisme tot Popper
Het positivisme was een filosofie waarin de natuurwetenschappelijke methode werd vereerd. In Engeland herleefde die benadering als ‘neopositivisme’, waarin alleen logisch zinvolle uitspraken als waarheid werden erkend. De grondlegger ervan, Ludwig Wittgenstein (1889-1951), interpreteerde de uitspraak ‘Waarover je niet kunt spreken, moet je zwijgen’ in zijn late jaren echter steeds mystieker. Hij begon in te zien dat taal alleen betekenis krijgt in een sociale context. Ook de Engelse denker Karl Popper (1902-1994) relativeerde de wetenschap. En Alfred North Whitehead (1861-1947) verbond de wetenschap opnieuw met metafysica, waarbij ‘God’ gedacht werd als een in de wereld aanwezige scheppende kracht. Zo verwerkte hij de kwantumtheorie in de filosofie.

Data: keuze uit middagkring of avondkring (voor elke bijeenkomst lezen de deelnemers thuis een gedeelte uit de syllabus)
Tijd: 15.00 uur of 20.00 uur
Plaats: Adventskerk, Julianalaan 3, Zoetermeer
Kosten: 5,00 euro per bijeenkomst voor niet-leden, gratis voor leden en donateurs
Informatie en opgave: Karl van Klaveren, tel. 06-11041992, die u ook per e-mail de syllabus met teksten zal toesturen die vooraf worden gelezen


Terug
  Meer informatie     ANBI-register Doopsgezinde Gemeente Zoetermeer
 
  inloggen  disclaimer
 
 
     
   
  © 2019 vcgz.nl