Agenda

15 oktober 2018, 15:00 uur

Grote denkers van de 20e eeuw (Leeskring over hedendaagse filosofie) - Levensfilosofie

Adventskerk, Julianalaan 3, Zoetermeer

In elke boekhandel vind je tegenwoordig een tafel met filosofische boeken. Filosofie is populair. Maar wie waren de grote filosofen? Deze cursus is een kennismaking met de grote denkers van de 20e eeuw. De deelnemers ontvangen een syllabus met thuis te lezen teksten. Naast losse stukken over de grote denkers bevat de syllabus een groot deel van De existentialisten van Sarah Bakewell (Ten Have 2016). Bakewells boek vertelt het verhaal van de filosofen vanuit de tijd waarin ze leefden: het Interbellum, de Tweede Wereldoorlog, de Koude Oorlog en de bevlogen jaren zestig. Het biedt naast een filosofiegeschiedenis dus ook een portret van de 20e eeuw.

15 oktober: Levensfilosofie
De levensfilosofie was een breed stroomgebied waarin zich rond het jaar 1900 allerlei denkers bevonden die zich richtten op ‘het leven’ in zijn concrete toevalligheid. Geen bloedeloze abstractie, maar eerbied voor de uniciteit van de dingen en de praktijk van het dagelijks leven. Een van de grote denkers uit deze stroming was de Franse filosoof Henri Bergson (1859-1941) met zijn vitalisme, dat een ‘levenselan’ (élan vital) veronderstelde in de werkelijkheid. Maar ook Duitsland en Amerika kenden eigen vormen zoals het historisme en het pragmatisme.

Data: keuze uit middagkring of avondkring (voor elke bijeenkomst lezen de deelnemers thuis een gedeelte uit de syllabus)
Tijd: 15.00 uur of 20.00 uur
Plaats: Adventskerk, Julianalaan 3, Zoetermeer
Kosten: 5,00 euro per bijeenkomst voor niet-leden, gratis voor leden en donateurs
Informatie en opgave: Karl van Klaveren, tel. 06-11041992, die u ook per e-mail de syllabus met teksten zal toesturen die vooraf worden gelezen


Terug
  Meer informatie     ANBI-register Doopsgezinde Gemeente Zoetermeer
 
  inloggen  disclaimer
 
 
     
   
  © 2019 vcgz.nl